homeHomechevron_right

TPMS

Brandt het TPMS-lampje op je dashboard? Check dan meteen je banden.

TPMS

Sinds 1 november 2014 zit in elke nieuwe auto een bandenspanning-controlesysteem, beter bekend als een TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). TPMS is een belangrijk veiligheidssysteem, dat met een lampje op het dashboard waarschuwt als de bandenspanning in één of meerdere banden te laag is. Inmiddels zijn meer dan drie miljoen auto's in Nederland voorzien van TPMS.

Waarschuwingslampje

Het TPMS-systeem signaleert een lekke band ruim voordat je het zelf in de gaten hebt. Ga, als het lampje brandt, dan ook direct op zoek naar een veilige parkeerplek en controleer je banden. Geen sprake van een lekke band? Dan is je bandenspanning te laag. Breng dit zo snel mogelijk op orde om weer veilig te kunnen rijden.

TPMS-specialist

Elke VACO-bandenspecialist is ook gespecialiseerd in TPMS. Bij een bandenwissel of een bandencheck controleert de expert de werking van het systeem in jouw auto. In grote lijnen zijn er twee soorten TPMS: directe systemen en indirecte systemen. In het instructieboekje van je auto staat welk systeem je auto heeft. Je kunt dit uiteraard ook aan je bandenspecialist vragen.

Direct TPMS-systeem

Bij een direct TPMS-systeem is elk wiel voorzien van een sensor. Tijdens een controle kijkt de bandenspecialist of alle sensoren goed functioneren en of de batterij van elke sensor nog voldoende levensduur heeft. In sommige gevallen, zoals bij een lege sensorbatterij, moet de TPMS-sensor worden vervangen.

Indirect TPMS-systeem

Heeft je auto een indirect TPMS-systeem, dan zitten er geen sensoren op de wielen. Indirect TPMS werkt alleen op basis van software. De meeste problemen met indirect TPMS zijn makkelijk op te lossen via het dashboard in je auto. Op het dashboard of in de instructies van je auto staat wat je moet doen als de TPMS niet werkt. Kom je er niet uit, maak dan een afspraak met de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

TPMS en APK

TPMS-controle is onderdeel van de APK. Komt de auto uit 2018 of later en blijft het TPMS-lampje branden tijdens de APK, dan wordt de auto afgekeurd. Eigenaren van auto’s uit 2017 of eerder krijgen een reparatieadvies als het TPMS-controlelampje brandt, mits de bandenspanning goed is. De auto wordt dan dus niet direct afgekeurd. Maar het is wel goed voor uw verkeersveiligheid als u het TPMS laat repareren.

TPMS bij winterwielen

Wie ook in de winter verzekerd wil zijn van de juiste bandenspanning, voorziet ‘winterwielen’ ook van TPMS-sensoren. De VACO-bandenspecialist kan je adviseren over TPMS bij wielen met winterbanden en de montage van de sensoren verzorgen.

campaign

Het belang van goede bandenspanning

  • kortere remweg
  • stabielere wegligging
  • minder kans op een lekke band of klapband
  • minder bandslijtage
  • lagere brandstofkosten
  • minder CO2-uitstoot
  • meer rijcomfort