homeHomechevron_right

Wielen

Weet jij wel wat voor wielen er onder je auto zitten? De kwaliteit, het draagvermogen, de maat van de wielen: er is veel waar je op moet letten bij de koop van nieuwe wielen.

Wielen

Veel mensen kiezen voor lichtmetalen wielen, omdat die er mooi en sportief uitzien. Maar het gaat niet alleen om het uiterlijk. Een wiel moet ook aan technische eisen voldoen en veilig genoeg zijn voor onder je auto. Weet daarom goed waar je op moet letten bij de aanschaf van je wielen.

Draagvermogen

De belangrijkste technische eigenschap van een wiel is het draagvermogen. Het maximale gewicht van je auto, inclusief passagiers en bagage, bepaalt het minimale draagvermogen dat de wielen moeten hebben.

Let op: auto’s worden steeds zwaarder. Elektrische auto’s en (plug-in) hybrides wegen bijvoorbeeld vaak veel meer dan een benzine- of dieselauto. Daarom wordt het steeds belangrijker dat je wielen het gewicht van je auto ook echt aankunnen. Vraag je VACO-bandenspecialist om advies als je nieuwe wielen gaat kopen.

Wielmaat

Bij iedere auto hoort een standaard wielmaat. Het is mogelijk om grotere en bredere wielen onder een auto te monteren. In de winter kun je terug naar een maatje kleiner. Ommonteren naar een andere wielmaat is specialistisch vakwerk. Ga veilig op weg en laat je van tevoren goed adviseren door een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Welke wielen?

Let bij de keuze van een nieuwe set wielen op het aantal en de positie van de boutgaten. De positie van de boutgaten wordt bepaald door de 'steekcirkel'. Dat is een denkbeeldige cirkel, die door het hart van de boutgaten loopt. Elk wiel heeft nog veel meer belangrijke technische specificaties. Het is belangrijk dat alle eigenschappen van een set wielen bij je auto passen. Alleen dan rijd je veilig.

Neem dus geen risico en kies voor maximale veiligheid. Kies samen met je VACO bandenspecialist een mooie én perfect passende wielenset. Zo weet je zeker dat draagvermogen, de ET-waarde en andere belangrijke eigenschappen overeenkomen met wat voor jouw auto goed is.

Schoonmaken: do's en don'ts

Maak je wielen regelmatig schoon. Zorg dat je daarbij geen agressieve reinigers gebruikt en je wielen geregeld in de was zet. Werk stoeprandschade en steenslag op tijd bij.

Let op dat je je wielen bij het schoonmaken niet beschadigt. Poets je wielen daarom nooit in direct zonlicht. Breng geen velgenreiniger aan op hete wielen en gebruik geen wasbenzine. Ook ovenreinigerspray of alkalische/zure reinigingsmiddelen zijn ongeschikt voor wielen. Een staalborstel, staalwol en schuursponsjes kunnen krasjes veroorzaken. Gebruik ook geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen, tandpasta en tandenborstel. En gebruik liever geen hogedrukspuit.

chrome_reader_mode

Wielenspecial

001 001 Vaco Wielen S P2023 Cover V4 Akkoord Rvl

Op de hoogte blijven van de laatste wielentrends? In de Wielenspecial van VACO lees je alles over lichtmetalen wielen, wielen voor elektrische voertuigen en de nieuwste designs.