homeHomechevron_right

Bandenlabel

Met het EU bandenlabel vergelijk je nieuwe banden op drie punten. Zo maak je gemakkelijk de beste bandenkeus. 

Bandenlabel

Bandenlabel

Sinds november 2012 moet op elke nieuwe verkochte band een EU bandenlabel staan. Het label is ingevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren en de milieubelasting te beperken. Je vindt het label meestal als sticker op de band. Als consument krijg je met het bandenlabel in één oogopslag meer informatie over de band op basis van drie verschillende eigenschappen: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en extern afrolgeluid. De keuze voor een band hangt af van wat je persoonlijk belangrijk vindt en ook van je rijstijl. 

Brandstofefficiëntie 

Hoe groener de labelwaarde voor brandstofefficiëntie, hoe lager het brandstofverbruik van de band. Banden met een A-label voor personenwagens leveren een brandstofbesparing van ongeveer 7,5% op ten opzichte van banden met een E-label. Ook de CO2-uitstoot is in dit voorbeeld 7,5% lager. Elektrische auto’s met banden met een A-label verbruiken ongeveer 7,5% minder elektriciteit dan EV’s die rijden op banden met een E-label.

Grip op nat wegdek

De labelwaarde voor grip op nat wegdek, ook wel de wet grip genoemd, geeft informatie over de remweg van een auto op een nat wegdek. Dit hangt direct samen met de verkeersveiligheid. De remweg van een auto met banden met een A-label is ongeveer 30% korter dan die van dezelfde auto op banden met een E-label. Dat verschil in remweg is bij een noodstop vanaf 80 km/u zo’n 18 meter. 

Extern afrolgeluid

Het externe afrolgeluid is het bandengeluid dat je hoort als een auto voorbijrijdt. De labelwaarde zegt dus niks over het banden-afrolgeluid in de auto. Een band met een label ‘A’ is meer dan 3 decibel stiller dan de limiet. Een band met label ‘C’ voldoet helemaal niet aan het geluidslimiet voor banden. 

Wat het label niet zegt

Niet alle informatie over een band past op het bandenlabel. Voorbeelden van eigenschappen die niet op het huidige bandenlabel staan, zijn slijtvastheid (kilometerrendement), remmen op droog wegdek, geluidsproductie in het voertuig, handling en aquaplaning. Wil je hier meer over weten, vraag dan advies aan een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Sneeuwvloksymbool

Winterbanden en vierseizoenenbanden zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool. Banden met dit symbool hebben veel meer grip op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.