homeHomechevron_right

Veilig op weg? Doe de bandencheck!

Hoe vaak controleer jij je banden? Veel automobilisten vergeten hun banden regelmatig te checken. Als je banden te zacht zijn, slijten ze sneller en verbruik je meer brandstof. Rijd je met een forse onderspanning? Dat kan zelfs een klapband tot gevolg hebben. En hoe lager het profiel van je banden, hoe minder grip je op de weg hebt. Beschadigingen aan je banden merk je vaak pas als het te laat is. Een risico voor je veiligheid. Doe daarom elke twee maanden de bandencheck!

Vind een bandenspecialist
Veilig op weg? Doe de bandencheck!

Check je bandenspanning

Check elke twee maanden de bandenspanning van je auto. Controleer je banden bij voorkeur als ze koud zijn. Heb je minder dan 5 kilometer gereden, dan zijn je banden koud genoeg.

Wat is de juiste bandenspanning? Deze vind je op een sticker aan de binnenkant van het brandstofklepje of in de deurstijl, of in het instructieboekje van je auto. De juiste spanning van de banden van je caravan of andere aanhanger staat vermeld op een sticker bij de wielkasten, of in de gebruiksaanwijzing.

De VACO-bandenspecialist kan je bandenspanning voor je controleren en de banden waar nodig oppompen. En vergeet natuurlijk ook niet je reserveband te controleren.

Check je profieldiepte

Als je banden te weinig profiel hebben, kunnen ze het water op de weg niet meer goed afvoeren. Daardoor verliest je auto grip op de weg, kun je gaan glijden en kan de auto onbestuurbaar worden. Check je bandenprofiel daarom regelmatig op slijtage en beschadigingen. 

Maar hoe check je de profieldiepte? Op de zijkant van de band staat een zogeheten TWI-markering: de Tread Wear Indicator. Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Zijn je banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Dan is het hoog tijd voor nieuwe banden.

Check op beschadigingen

Beschadigingen aan je banden zie je vaak niet tot het te laat is. Denk bijvoorbeeld aan een spijker in je band. Laat je niet verrassen! Check je banden daarom ook regelmatig op beschadigingen. Heb je twijfels of vragen over je banden, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat? Neem geen risico en laat je banden controleren door de VACO-bandenspecialist.

Je autobanden lopen langzaam leeg, ook als de auto stilstaat

En vergeet je caravan niet

Caravans, campers en aanhangers maken relatief weinig kilometers. Na jaren van gebruik hebben de banden van recreatievoertuigen meestal nog meer dan genoeg profiel. Door veroudering droogt het rubber echter uit en wordt de band minder veilig.

VACO en ANWB adviseren om de banden van recreatievoertuigen vanaf 6 jaar na aanschaf jaarlijks te laten controleren. Met de professionele check van een VACO-bandenspecialist is het risico op een klapband of een lekke band zo klein mogelijk. Vergeet bij aanschaf van een camper of caravan ook niet de banden te controleren.