homeHomechevron_right

Profieldiepte

Banden met te weinig profiel hebben op een nat wegdek nauwelijks nog grip. Rijd veilig met voldoende profiel. 

Profieldiepte

Voldoende profiel

Nieuw verkochte personenautobanden hebben een profieldiepte van 7 tot 9 mm. Het profiel slijt naarmate je meer kilometers rijdt. Hoe gladder je band, hoe minder grip op de weg je hebt. Op een nat wegdek loop je daardoor veel meer kans om in een slip te raken. Het is belangrijk om je banden regelmatig te controleren. Dat kan gratis bij elke VACO-bandenspecialist. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op gaat. 

De wettelijke minimale profieldiepte van autobanden is in Nederland 1,6 millimeter voor zomer- en winterbanden. Een lager bandenprofiel zorgt voor afkeur bij de APK. Een band met te weinig profiel is bovendien strafbaar en kan je een boete opleveren. Om zeker te weten dat je veilig rijdt, adviseert VACO om zomerbanden te vervangen bij 2 mm profieldiepte. Winterbanden kan je het beste vervangen als de profieldiepte onder de 4 mm komt. Bij minder dan 4 mm verliezen de meeste winterbanden namelijk hun specifieke eigenschappen die ze veiliger maakt bij winters weer.

Regelmatig controleren

Je profieldiepte kan je het beste laten controleren door een VACO-bandenspecialist. Die heeft de juiste apparatuur om je precies te vertellen hoe je banden eraan toe zijn. Toch kan je zelf ook al wat te weten komen over de profieldiepte van je banden. Op de zijkant van een band staat namelijk een TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band.

Zijn je banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Vervang dan snel je banden: je hebt de wettelijke minimale profieldiepte bereikt en je banden rijden niet meer veilig.